Ga naar content
Italiaanse vlag - wapperen

Italië heeft 20 regio's,
onderverdeeld in 103 provincies.

Welke Italiaanse regio ligt waar?

 

Bron: ANWB

 • In Noord-Italië is op de zogenaamde Autostrada Pedemontana Lombarda (APL) elektronische tolheffing ingevoerd, free flow genoemd. Het betreft de ringwegen A36 ten noorden van Milaan, de A60 ten zuiden van Varese en de A59 bij Como.
 • Op deze trajecten zijn geen tolhuisjes aanwezig, maar camera’s die de kentekens van voertuigen registreren.
 • Binnen 15 dagen na gebruik van deze wegen moet je je registreren via apl.pedemontana.com. Voer je kenteken in (zonder de streepjes), betalen kan met creditcard. Het komt wel eens voor dat de betaling of registratie niet lukt, neem dan contact op met de tolwegmaatschappij via pedaggi@pedemontana.com.
 • Bezitters van een tolbadge hoeven zich niet te registreren, ze betalen met de tolbadge.
 • Betaling met contant geld of met een creditcard is mogelijk bij een aantal servicepunten, zie voor locaties en openingstijden apl.pedemontana.com/le-modalita-di-pagamento.
 • Het te betalen bedrag is te vinden op apl.pedemontana.com/calcola-il-pedaggio door het startpunt (Partenza) en eindpunt (Arrivo) van de rit op te geven.
 • Voor mobiele telefoons (Android en iOS) is een app beschikbaar onder de naam APL Free Flow. Hiermee kun je je registreren en vervolgens betalen. De app is in het Italiaans.
 • Meer informatie apl.pedemontana.com/faq.

Routes naar Italië

Het gezegde zegt het al: er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Wij zetten een aantal routes voor je op een rijtje.

Gotthardtunnel

Een snelle route is altijd via de Gotthardtunnel (17 km lang), maar vooral in het hoogseizoen is dit vaak een erg drukke route en heb je kans dat je lang stil komt te staan voor de ingang, omdat de Zwitsers een beperkt aantal auto’s toelaten om veiligheidsredenen. Check altijd even van tevoren.

Gotthardpas

Prachtige route over de pas, in plaats van door de tunnel. De pas is van mei tot oktober open. Deze route kost je wel een uur extra reistijd.

Brennerpas

Snelle route om via Innsbruck bij Trentino binnen te komen in Italië. Fijne route als je richting Friuli- Venezia-Giulia en Venetië wil rijden.

San Bernadinopas en tunnel

Je kunt ook de Bernadinopas en -tunnel nemen. Deze keuze moet je al na Basel (vanuit het noorden) en na Bellinzona (vanuit het zuiden) nemen. Ook een hele mooie route, duurt wel weer meer dan een uur langer.

Simplonpas (Passo del Sempione)

Niet zo bekend, maar een prima route als je bij Lago Maggiore wil uitkomen. Rijd via Bern, Vevey en Martigny het Rhonedal in en dan vanaf Brig binnendoor de pas over.

Grote Sint Bernardpas en tunnel

Mooie route om via het Aostadal Italië binnen te komen. Rijd via Bern, Vevey en Martigny het Rhonedal in en dan door naar Aosta. De tunnel is het hele jaar geopend, de pas alleen van begin juni tot eind oktober.

Mont Blanctunnel

Voor diegenen die via Frankrijk wil rijden is dit ook een bekende route. Bij deze route kom je ook bij het Aostadal uit in Italië. Let op: ook deze route is vooral in het hoogseizoen erg druk.

Fréjustunnel

Ook deze route gaat door Frankrijk. Als je richting Piemonte (Turijn) wilt gaan, is dit ook een prima optie. Wel wat duurder qua tol, maar een snelle route.

Splugenpas

Voor diegenen die richting Comomeer gaan, is deze pas een optie. Wel een lange route met veel haarspeldbochten (voor de liefhebbers erg mooi). Een soortgelijke route via Zwitserland is via de Stelviopas en de Munt La Scheratunnel. Ook prachtige vergezichten en veel haarspeldbochten.

Voor een Zwitserland en Oostenrijk heb je een vignet nodig. Deze vignetten kun je het makkelijks van te voren bestellen bij de ANWB.

Heb je vragen? Wij helpen je graag verder!
Wij zijn bereikbaar van ma. t/m vr. tussen 09:00-20:00 uur. Op za. & zo. tussen 10:00-17:00 uur.
Daarom kies je voor Italmania
 • Unieke lokale ervaringen
 • Prachtige accommodaties
 • Stel je reis naar wens samen
 • Dé ervaren Italië specialist

Zo maken wij jouw reis naar Italië een échte belevenis

Unieke lokale ervaringen | Prachtige kleinschalige accommodaties | Stel je reis naar wens samen

Oliemolen - Olieproeverij - Experience - Olijfolie - Italië
Unieke lokale ervaringen
Burano - Venetië - Kleurrijke vissershuisjes
Prachtige accommodaties
Stel je reis naar wens samen
Reis boeken - vrouw - computer
Dé ervaren Italië specialist
Abruzzen - Chieti - Trabocchi - zee - tramontana
Een moment alstublieft…