
Rondreis agriturismo | Italië
Overnachten bij de Italiaanse boer | agriturismo
Italië kent vele vormen van vakantieverblijven. Een van de bekenste is wel de 'agriturismo'. Simpel gezegd is het een werkend agrarisch bedrijf dat op een deel van de boerderij ook mooie verblijven voor gasten heeft.
Er zijn agriturismo's in vele soorten en maten. Wat ze gemeen hebben is dat er altijd bedrijvigheid is die je ook een beetje met het land verbind. Zo kun je bij vele, als je dat leuk vindt, ook kennismaken met de werkzaamheden en producten proeven die de boerderij voortbrengt. Vaak vormen de producten ook onderdeel van de ontbijttafel of staan ze op het menu voor de lunch of diner.
Agriturismo is een samenvoeging van de Italiaanse woorden 'agricoltura' en 'turismo'.
Selectie van 'onze' agriturismo's
Wijngaarden | Olijfgaarden | Appelboomgaarden ....
In Italië groeit 'alles'. Natuurlijk veel olijven en druiven waar olijfolie en wijn van wordt gemaakt. Maar ook minder voor de hand liggende producten als rijst, kappertjes, hazelnoten of kiwi's er maar een aantal te noemen.
Leuk bij een verblijf op zo'n boerderij is dat je vaak de mogelijkheid hebt om rond te kijken, te proeven of er van de productie te genieten tijdens het ontbijt of in het restaurant. Ook zijn de accommodaties vaak wat minder formeel en veelal ruim opgezet.
Wanneer je bij onderstaande selectie agriturismo's ook de het ervaring-filter gebruikt, zie je waar je bijvoorbeeld wijn- of olijolie kunt proeven en ook waar je bijvoobeeld aan een kookworkshop kunt deelnemen.
Masseria's, de agriturismi van Puglia
Uniek voor Puglia zijn ook de Masserie, oude vaak omvangrijke boerderijen. Je kunt ze een beetje vergelijken met de agriturismi in het noorden van Italië: je logeert op het platteland, op een prachtig verbouwde, voormalige boerderij, omringd door olijfbomen, wijngaarden of akkers.
De keuken van Puglia is door het zonovergoten klimaat, rijk aan alles. Enkele beroemde specialiteiten zijn de Pasticciotti, Burrata, Orecchiette; zandtaartjes gevuld met banketbakkersroom, kaas gemaakt van room en fior di latte, en oortjespasta.